Közterületi hírek 10.

Közterületi hírek 10.

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken

► A Nap perzselő hatásával küzdenek az ültetvényeken és a szántóföldeken is. Az aszálytól, a városi
környezettől gyengélkedő közterületi növényeinken is egyre nagyobb gondot okoz. Az esztétikai kár mellett a sérült levelekben lecsökken a fotoszintézis tevékenysége, ezzel tovább gyengülnek a fák, bokrok.
Az életkoruk, a hiányos tápellátottságuk vagy a nemesítői tevékenység miatt világossá és ezzel együttjáróan általában gyengébb bőrszövetűvé váló növényeken találkozunk először a tünetekkel. Erősen metszett fáknál, túlzó nitrogéntrágyázásnál, a korábban árnyékban lévő lombfelület fényre jutásánál számíthatunk a kárképre. Borult időjárás után érzékenyebben reagálnak a növényeink.
A napsütötte oldalon jelentkező szabálytalan barnulásokat, száradásokat nehezen lehet összetéveszteni a
károsítók vagy a hiánybetegségek tüneteivel. A fotókon idős vadgesztenyén, tarkalevelű díszfán és a
fagyalsövény sötét belsejéből kitört hajtásvégen láthatják. Ha már megtörtént a perzselés, permetezhetnek pl. rézzel, mely fertőtlenít és a bőrszövetet is erősíti. Egyre több, megelőzésre, immunerősítésre javasolt készítmény jelent meg a forgalomban. „Fényvisszaverő hatásának
köszönhetően védelmet nyújt az erős UV sugárzás ellen. … Szintén jó hatású a kertészetben egyre nagyobb problémát okozó napégés ellen is.” Több lombtrágyánál, biostimulátornál találhatunk hasonló leírásokat. Ezt pl. a Prosilicon termék katalógusából idéztem.

► A selyemfényű puszpángmoly feromoncsapdáiba rajzanak az imágók. Meleg őszön októberig is számolnunk kell velük. A lerakott tojásaikból kikelő hernyók rágnak, majd az összeszőtt levelek között telelnek át. Tehát továbbra is figyelni kell a sövényeket. A védekezésről a 2., a 6. és a 7. levélben írtunk. A országos megfigyelő hálózat fogási eredményeit a kamaránk és a Agroinform Kft. oldalán is követhetik.

► A budapesti fénycsapda – a puszpángmoly mellett – a tavasszal oly nagy lakossági felháborodást okozó pókhálós molyfajokat is nagy számban gyűjti már hetek óta. A párzást a tojásrakás és a lárvák kikelése követi. Ezek a hernyók már nem másznak szét, így telelnek át a kéregrepedésekben. Majd innen indul tavasszal a támadásuk. Az ágvégi szövedékhálójuk védelmében akár tarrá is rághatják a fákat, bokrokat. Az elmúlt tél sem tizedelte meg az állományukat, biztosan számíthatunk rájuk 2018-ban is.

► A fénycsapdákba – és a kertre nyíló kivilágított ablakokba – nagy számmal repülnek a bagolylepkék. A
dísznövényeken és a balkonzöldségeken a gyapottok-bagolylepke okozza a legnagyobb gondot. Egy-két hete panaszkodnak a városi emeletes házak lakói, hogy a balkonparadicsomukat és a virágzó növényeik bimbóját rágják ki a hernyók. Az erkélyek terméseiben főleg a nagytestű hernyókkal vagy a berágásuk nyomával találkozhatnak. Nagyra nőnek, nem elégednek meg egy bimbóval, terméssel, egy lárva többet kiodvasíthat. Nehéz kiszámítani a károsítás kezdetét. Vándorlepke, délről érkeznek valamikor tavasszal és a nagy többségük oda is tér vissza ősszel. Tehát az utcai fák permetezésével nem szüntethető meg a balkonnövényeken okozott kártételük. A lakosok és a kertész kollégák is a növényeik folyamatos ellenőrzésével csíphetik el a kis lárvákat. Amíg a növények felületén tartózkodnak, addig gyéríthetők az engedélyezett rovarölő szerekkel, aeroszolokkal.

További fotókért, a házikerteseknek szóló felhívásokért és a rajzási táblázatok megtekintéséért látogassa meg az Agroinform.hu/novenyvedelem mezőgazdasági portált.

Üdvözlettel: Zsigó György, NMNKVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.